Det slo meg - hva om jeg baker den gamle brødoppskriften min med nye og fancy metoder? Hva skjer da? Brødoppskriften har jeg, uten å skryte, funnet opp helt selv. Målet med den var at det skulle være et ganske grovt brød som rydde lite, og trengte lite knaing. Jeg laget den nemlig før jeg kjøpte meg min første kjøkkenmaskin - og siden har jeg egentlig ikke sett behov for å endre den. Det brødet er nemlig innmari godt, og smaker slik grovt brød fra gamle dager smaker.

Jeg innså raskt at oppskriften inneholdt for mye vann til å greie å forme et brød som skal holde fasongen noenlunde etter forming og under steking. Neste gang blir jeg nødt til å redusere mengden litt. I dag ble løsninga å tilsette en del mer hvetemel, noe som gjør brødet litt mindre grovt enn jeg hadde sett for meg. Utover det må jeg si at jeg ble imponert over meg selv. Igjen (selvskrytt er velskrytt - gammelt jungelord)!

I sommer kjørte jeg et opplegg med lav-FODMAP for å se om det kunne hjelpe for mine mageplager (det kunne det ikke), og i den forbindelse lærte jeg meg ganske mye om surdeigsbakst. Jeg ga opp hele greia etter å ha fått mugg i surdeigen (om det er lov å si) tre ganger på rad, men jeg lærte bra mye om gjærbakst som det er mulig å ta med seg videre. Blant annet denne strekk og brett-teknikken, som gjør initiell knaing overflødig, aktiverer glutenet og gjør brødet helt ryfritt. Jeg har også lært en teknikk for forming av brød som gjør at man ikke knar ut lufta. Og nå som jeg har fått ovn med sånn innebygd vannbeholder (og som gjør at produsenten kaller det en dampovn) er alt sjukt enkelt. Jeg bruker en jernpanne som underlag for å gi det et slags steinovnsbakt preg, og lar det stå til. Nå begynner jeg seriøst å bli en brødekspert.

Dere skulle ha kjent lukta, ass

Utover det kan det nevnes at jeg har bestilt time hos en dyr og fancy frisør for å få helt ny frisyre. Jeg omfavner jo søttitallsstilen for tida - det må gjenspeiles i håret også. Når man føler seg litt dritt er det fint med litt fornying. Tror jeg, da. Det vil bare fremtida vise eller noe sånt.